Przejdź do głównej treści

Widok zawartości stron Widok zawartości stron

Archiwum

Widok zawartości stron Widok zawartości stron

kwiecień 2018

20180406
Poprzedni tydzień
Następny tydzień

Wykład dr hab. Iwony Węgrzyn - Literatura i kuchnia w XIX w.

Data: 06.04.2018
Miejsce: Biblioteka Jagiellońska, sala konferencyjna, wejście od ul. Oleandry 3, godz. 16.00
Organizator: Biblioteka Jagiellońska
Wykład dr hab. Iwony Węgrzyn - Literatura i kuchnia w XIX w.

6 kwietnia o godz. 16 w sali konferencyjnej Biblioteki Jagiellońskiej odbędzie się wykład pani dr hab. Iwony Węgrzyn (Katedra Kultury Literackiej Pogranicza, Wydział Polonistyki), zatytułowany Jak dziewiętnastowieczne powieści nauczyły nas być smakoszami. Literatura i kuchnia w XIX w.

 

Dr hab. Iwona Węgrzynadiunkt na Wydziale Polonistyki UJ. Jej zainteresowania naukowe koncentrują się wokół problematyki związków literatury i historii oraz postrzeganych na tym tle zagadnień zbiorowej świadomości Polaków XIX wieku. Badania te obejmują zarówno literaturę piękną, jak i krytykę literacką, biografistykę i pamiętnikarstwo. Wędrując, wzorem swego nauczyciela i mistrza Franciszka Ziejki, po zapomnianych ścieżkach dziewiętnastowiecznej literatury polskiej przypomina postaci i dzieła twórców związanych z koterią petersburską (Henryk Rzewuski, Ludwik Sztyrmer, Jan Barszczewski), pisarzy i myślicieli nurtu konserwatywnego (Julian Klaczko, Lucjan Siemieński, Józef Ignacy Kraszewski) oraz niedocenionych autorek tamtego stulecia (Ewa Felińska, Zofia Węgierska, Maria Sadowska).

Zobacz link >>